ROTTERDAM - Het aantal getuigen dat door justitie wordt beschermd, is sinds de moord op Willem Endstra in mei 2004 explosief gestegen.

Had het Team Getuigenbescherming van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in 2003 nog zeventien 'projecten', in 2004 waren dat er ineens 43.

Dit blijkt uit cijfers die het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag heeft vrijgegeven.

Liquidaties

Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen stelt dat de abrupte stijging in 2004 te maken heeft met liquidaties in de onderwereld, waarvan de moord op vastgoedmagnaat Endstra er een is.

In die periode begon het OM een groot aantal onderzoeken om het geweld in de onderwereld te bestrijden.

Kroongetuige

Uit deze onderzoeken volgde onder meer het grote liquidatieproces Passage, dat momenteel bij de rechtbank Amsterdam loopt. Kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. speelt daarin een essentiële rol.

La S., die verklaart in ruil voor een lagere strafeis, zit ook in een beschermingsprogramma. Dinsdag moet hij in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp getuigen.

Piekjaar

Piekjaar was 2007, met 63 getuigenbeschermingsprojecten. Vorig jaar waren het er 47. Hoeveel personen worden beschermd en wat de projecten inhouden, maakt justitie niet bekend.

De werkzaamheden zijn zeer uiteenlopend. Het kan zijn dat iemand begeleid moet worden naar een verhoor bij een onderzoeksrechter, maar het komt ook voor dat een heel gezin in het buitenland moet worden ondergebracht.

Beschermde getuigen

Het gaat bij beschermde getuigen lang niet altijd om criminelen die hun verhaal aan justitie kwijt willen.

Juist ook 'gewone' mensen die ergens getuige van zijn geweest, komen voor het programma in aanmerking.

Buitenland

Niet alleen getuigen in Nederlandse zaken worden beschermd, het team van het Klpd neemt ook bedreigde getuigen uit het buitenland op.

Verder brengen ook de internationale tribunalen en gerechtshoven getuigen mee die moeten worden afgeschermd.