DEN HAAG - De onderhandelingen van de coalitie over de aanpak van de economische crisis worden er niet makkelijker op.

Zowel fractievoorzitter Pieter van Geel van het CDA als PvdA-minister Wouter Bos (Financiën) gaf aan dat het niet makkelijk is om tot een oplossing te komen.

Dat zeiden zij maandagavond na afloop van een urenlang beraad onder voorzitterschap van premier Jan Peter Balkenende.

Pittig

Zowel ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob als PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer noemde de gesprekken ''pittig''. CDA-minister Piet Hein Donner zei dat ''reële oplossingen'' nodig zijn.

Van Geel zei dat de gesprekken nu beland zijn in de fase waarin ''echte keuzes'' gemaakt moeten worden. Volgens Bos worden de dilemma's helderder en de mogelijke keuzes scherper.

De sfeer aan tafel was beter dan ooit, maar de onderwerpen zijn ook moeilijker dan ooit, aldus een van de betrokkenen.

Nieuw voorstel

Dinsdag praten het CDA, de PvdA en de ChristenUnie verder. De onderhandelaars waren maandagavond rond 18.30 uur aangeschoven in het torentje van de premier.

Die had een nieuw voorstel op tafel gelegd waarin keuzes aan bod komen rond investeringen, bezuinigingen en maatregelen om de overheidsfinanciën op langere termijn op orde te krijgen.

Investeringen

PvdA en ChristenUnie willen dit en volgend jaar vooral met investeringen de economie aanjagen. Ze denken respectievelijk aan bedragen van 8 en 6,5 miljard euro.

Het CDA wil dat tegenover eventuele investeringen bezuinigingen staan om het verwachte forse begrotingstekort aan te pakken.

De ChristenUnie ziet de noodzaak tot het snel wegwerken van de tekorten ook, en wil daarom vanaf 2011 ingrijpen.