BRUSSEL - De Belgische ex-premier Yves Leterme heeft maandag ontkend dat hij de rechtsgang over de verkoop van Fortis heeft willen manipuleren.

''Ik heb nooit contact gehad of gezocht met magistraten, of nooit de opdracht daartoe gegeven. Ik heb de rechtsgang nooit willen beïnvloeden'', zei hij maandag voor een commissie van het Belgische parlement die de Fortisaffaire onderzoekt.

Regering

De regering-Leterme viel in december na beschuldigingen dat ze rechters onder druk had willen zetten om te voorkomen dat aandeelhouders zouden mogen beslissen over de verkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas.

Leterme en minister van Justitie Jo Vandeurzen moesten aftreden. Er kwam een nieuwe regering onder leiding van Herman Van Rompuy.

Vandeurzen

Ook Vandeurzen, net als Leterme een Vlaamse christendemocraat, ontkende maandag voor de parlementaire commissie dat hij destijds buiten zijn boekje is gegaan.

Minister van Financiën Didier Reynders, die na de val van het kabinet-Leterme op zijn post bleef, deed dat eveneens.

Reynders

Het verhaal van Reynders, een Franstalige liberaal, stond echter haaks op dat van Leterme. Volgens Leterme was het departement van Reynders op de hoogte van het vonnis dat de rechters wilden vellen over Fortis. Reynders sprak dat vierkant tegen.

Een van de rechters in de Fortiszaak zorgde voor opschudding met een verklaring dat de inhoud van het arrest wel degelijk bij de regering bekend was en dat is geprobeerd er een stokje voor te steken.