DRIEBERGEN - Vijf op de honderd weggebruikers reden vorig jaar te snel op de grote wegen. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) controleerde twintig miljoen weggebruikers. Dat resulteerde in een miljoen boetes, zei een woordvoerder maandag.

In totaal maakte het KLPD 1,5 miljoen foto's van overtreders en stuurde er een miljoen door naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Een aantal foto's kon niet worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat het kenteken niet goed te lezen was of twee weggebruikers naast elkaar te snel reden.

Twintig mensen houden zich met de controles bezig. In 2008 voerden zij er 3300 uit, voornamelijk met digitale apparatuur.

Radiostations

Het KLPD heeft er geen moeite mee dat radiostations de controleplaatsen doorgeven, soms zelfs al twee minuten nadat de agenten er zijn gaan staan.

Een voorbeeld daarvan is Radio538, dat vorig jaar 93,7 procent van de controles doorgaf. RTL Nieuws kwam maandag met dit bericht.

Boetes

''We kondigen zelf ook snelheidscontroles aan. Mensen denken dat we een bepaald aantal boetes moeten uitschrijven, maar we worden afgerekend op het aantal controles. Het doel is dat weggebruikers zich aan de maximumsnelheid houden'', aldus de woordvoerder.

Het KLPD is blij dat de overgrote meerderheid van de weggebruikers niet te snel rijdt. Dat geeft minder ongevallen, minder CO2-uitstoot, minder geluidsoverlast en minder brandstofverbruik. Bovendien vindt 85 procent van de Nederlanders snelheidscontroles zinvol.

Files

Volgens RTL Nieuws ontstaan er files door de controles. Uit onderzoek waarin de zender de flitsers vergeleek met filegegevens van de Verkeersinformatiedienst (VID), zou in bijna 20 procent van de gevallen een file zijn ontstaan.

Het KLPD zegt dat er in 3 procent een file kwam bij een controle. Het CDA wil dat dit wordt onderzocht. PvdA, PVV en VVD waren niet bereikbaar.