DEVENTER/DEN HAAG - Op een geitenboerderij in Overijssel is q-koorts bij een geit geconstateerd. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Landbouw maandag bevestigd.

Het departement wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat en ook niet waar het is gevestigd.

Volgens een woordvoerster van LTO Noord gaat het om een verdenking. Ze heeft die informatie van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Het verbaast haar zeer dat de bacterie nu in Overijssel is, omdat daar veel minder geitenhouderijen zijn dan in het zuiden. Bovendien staan ze niet dicht op elkaar.

Verdenking

Een keer eerder is er een verdenking geweest bij een bedrijf in Noord-Nederland, maar daar bleek het niet om q-koorts te gaan, aldus de woordvoerster.

Ze benadrukt dat de bedrijven er van alles aan doen om besmetting te voorkomen en dat ze zich moeten houden aan het zogeheten hygiëneplan.

Miskramen

Q-koorts trof tot nu toe alleen dieren en mensen in het zuiden van het land. De bacterie is gevaarlijk. Schapen en geiten met q-koorts krijgen vaak miskramen.

De bacterie zit in het bloed, het vruchtwater, urine en ontlasting. Dit komt in stro en mest terecht. Mest wordt ook uitgereden over het land.

Besmetting

Mensen kunnen zo via de lucht besmet worden. Ook kunnen kinderen en volwassenen de bacterie via aanraking binnenkrijgen.

De bacterie kan maanden tot zelfs jaren overleven in grond, zand of stof. Besmette mensen vertonen griepachtige verschijnselen en kunnen longontsteking krijgen.

Chronische aandoening

Bij sommige mensen leidt het tot een chronische aandoening, meestal een ontsteking van de hartkleppen.

De mest is dit jaar nog niet uitgereden. De geitenhouders hebben het te druk met de lammeren die worden geboren. Bovendien is het land nog te nat.