AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 32-jarige Mehmet I. maandag veroordeeld tot tien jaar celstraf voor de moord op een 40-jarige vrouw.

Zij acht bewezen dat de man zijn slachtoffer op 14 juni vorig jaar heeft gewurgd en daarna haar hoofd heeft afgezaagd. Dat gebeurde in een auto bij een benzinestation langs de A1 bij Muiden.

 Justitie had 12 jaar cel geëist.

Doodslag

Volgens de rechtbank is I. schuldig aan doodslag. Zij spreekt van een ''gruwelijke handeling'' en ''afgrijselijke details'', mede omdat de vrouw nog in leven was toen ze werd onthoofd.

De rechtbank neemt het I. ook kwalijk dat hij slecht heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de moord. Zo weigerde hij zich te laten onderzoeken door het Pieter Baan Centrum. Daardoor is nauwelijks vast te stellen waarom hij de vrouw heeft omgebracht.

Crack

De dader verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij kort voor de dood van de vrouw samen met haar crack had gerookt.

Ze werden allebei onwel en hij zou niet meer weten wat er daarna is gebeurd. Doordat I. zich niet erg meewerkend opstelde tijdens het onderzoek, is hier volgens de rechters echter geen concreet bewijs voor.

De rechtbank heeft in haar oordeel gekeken naar de straffen die andere rechters in soortgelijke zaken hebben uitgedeeld. Daarom kwam zij tot een lagere straf dan de eis van justitie.