AMSTERDAM - De berging van het Turkish Airlines-vliegtuig dat 25 februari neerstortte bij Schiphol is in volle gang.

Deskundigen zijn maandag begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Zij plaatsen kleinere brokstukken die rondom het toestel liggen in kisten. Een shovel haalt die vervolgens op.

Hijskraan

Ook stortten ze zand en legden ze stalen platen neer. Daarop komt onder meer de hijskraan te staan die het vliegtuig moet optillen. Die zou anders wegzakken in de modderige akker waarin het toestel ligt.

Vader denkt dat de berging dinsdagmiddag of woensdag begint. Een onderdeel daarvan is het aftappen van de circa 4 ton kerosine in de tank.

Ook moeten de cockpit, vleugels en staart van het toestel worden geknipt. Anders is het te groot om te transporteren.

Noodwegen

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Haarlem liet weten dat die verder onder meer het aanleggen van noodwegen inhouden.

Die zijn nodig omdat het toestel in een modderige akker ligt. Hoe de wegen er precies uit gaan zien, kon de zegsvrouw niet zeggen.

 

Transport

BCG Aircraft Recoveries hoopt dat het vliegtuig zondag op transport naar een hangar in Schiphol-Oost gaat. Het weer kan echter roet in het eten gooien.

Als het te hard waait, moeten de werkzaamheden stoppen. Het is dan onverantwoord om met een kraan te werken.

De firma heeft overigens nog drie specialistische bedrijven moeten inhuren voor verschillende onderdelen van de berging.

Onderkant

De berging geeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de kans op een plek te kijken waar dat tot nu toe nog niet mogelijk was: de onderkant van het vliegtuig.

Volgens een woordvoerder zitten daar onder meer sensoren en antennes. Het is mogelijk dat die defect waren en een rol hebben gespeeld bij de crash.

Het is echter niet zo eenvoudig om dat vast te stellen. De onderzoekers moeten er namelijk achter zien te komen of de onderdelen beschadigd zijn geraakt door de crash of dat ze dat daarvoor al waren.

"Dat is natuurlijk niet zo gemakkelijk, maar daar heeft men technieken voor'', aldus de zegsman.

Slachtoffers

Bij de vliegtuigcrash kwamen negen personen om het leven en raakten tientallen passagiers gewond.

Vijftien slachtoffers van de vliegtuigcrash liggen maandag nog in het ziekenhuis. Acht mensen hebben sinds zondag het ziekenhuis verlaten.

Een persoon bevindt zich nog steeds in kritieke toestand. Dat liet een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer maandag weten.

Uit de eerste onderzoeksresultaten van de OVV blijkt dat het toestel neerstortte door een storing aan een hoogtemeter. De piloten reageerden hier in eerste instantie niet op.

Berging Boeing 737