HARARE - Het verkeersincident waarbij de Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai was betrokken, is een ongeluk.

Dat zei de premier maandag na terugkeer in Zimbabwe, aldus de BBC. Sinds het ongeval vrijdag zijn de speculaties losgebarsten dat het om een aanslag zou gaan.

Volgens Tsvangirai was de kans ''een op duizend'' dat het ongeval vuil spel was. De premier botste met zijn auto tegen een vrachtwagen toen hij op weg was naar huis.

Rechter

Zijn vrouw kwam om het leven. Tsvangirai raakte gewond aan hoofd en borst. De truckchauffeur moest maandag voor de rechter verschijnen.

Hij is op borgtocht vrijgelaten en moet op 23 maart weer voorkomen.

Begrafenis

Na het ongeval reisde Tsvangirai voor medische behandeling naar Botswana. Hij is nu terug in Zimbabwe voor de begrafenis van zijn echtgenote, die waarschijnlijk woensdag plaatsvindt. Het kabinetsberaad van dinsdag is tot donderdag uitgesteld.

Susan Tsvangirai, die 31 jaar met de premier was getrouwd, was de steun en toeverlaat van haar man tijdens de lange moeilijke jaren in de oppositie.

De rouw om zijn vrouw maakt de taak van Tsvangirai er niet makkelijker op. Hij moet proberen de door zijn rivaal president Robert Mugabe geruïneerde economie er weer bovenop te helpen.

Ongeluk Tsvangirai