AMSTERDAM - Het aantal ongelukken tijdens sportlessen op scholen is in de periode 2003-2007 met 47 procent gestegen.

In die periode zijn na een ongeluk tijdens die lessen ongeveer 14.000 leerlingen behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Dat liet de stichting Consument en Veiligheid maandag weten.

Uitgaande van veertig lesweken per jaar komt dat neer op meer dan zeventig leerlingen per dag die naar het ziekenhuis moeten voor behandeling.

Oorzaken

Mogelijke oorzaken van de stijging van het aantal ongevallen zijn volgens een woordvoerder de grootte van de groep die les krijgt, de staat en (on)geschiktheid van toestellen die worden gebruikt, het gedrag van kinderen en de mate waarin de school is gericht op het aanleren van de juiste vaardigheden die nodig zijn om veilig te sporten.

''Het gedrag van kinderen in deze tijd vergt, ondanks het feit dat er vakbekwame leerkrachten zijn, niet te grote groepen'', aldus de zegsman.

Bewegen

Volgens hem is een groep van maximaal twintig kinderen het best. ''Veel kinderen zijn niet gewend om te bewegen, omdat ze dat niet geleerd hebben of vaak achter hun computer zitten. Zij moeten ook goed leren hoe je veilig kunt bewegen.''

De Koninklijke Vereniging Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) is verrast en bezorgd door de stijging, zo liet een woordvoerster weten. Volgens haar is het onduidelijk wat precies de oorzaak van de stijging is.

''Het beeld dat nu ontstaat dat gymlessen onveilig zijn, klopt niet. Als je het vergelijkt met ongevallen in en om het huis en in andere sporten is het cijfer relatief.''

De organisatie heeft voor scholen een praktische handleiding beschikbaar, waarmee aandacht kan worden gegeven aan bijvoorbeeld het gedrag van de leerling, de accommodatie waar de lessen worden gegeven en het gebruik en onderhoud van de toestellen.