SCHIERMONNIKOOG - De problemen met de stroomvoorziening op Schiermonnikoog zijn maandagmiddag rond half drie verholpen. Het eiland zat sinds zondagnacht zonder elektriciteit.

De oorzaak van de storing was een brand in een elektriciteitshuisje in het Friese plaatsje Anjum. Hierdoor heeft het eiland vanaf half een in de nacht van zondag op maandag geen stroom meer.

Burgemeester Bert Zwart van het zo'n duizend inwoners tellende eiland is blij dat het probleem rond 14.35 uur kon worden opgelost, en heeft van netbeheerder Liander te horen gekregen dat de stroomvoorziening niet sneller had kunnen worden hersteld.

Netwerkbeheerder

Volgende week komt de netbeheerder naar het eiland om er lering uit te trekken en knelpunten en mogelijke alternatieven te bespreken, zegt Zwart. Liander had toegezegd dat noodaggregaten zouden worden aangevoerd als de storing tot de avond zou duren.

De storing heeft niet tot grote problemen geleid. De supermarkt en horeca op Schiermonnikoog hebben door het uitvallen van vrieskisten wellicht schade geleden. Zwart gaat ervan uit dat Liander de schade vergoedt.

Het eiland kwam, evenals een deel van Friesland, zondagnacht zonder stroom te zitten door de brand. De brand kon niet snel geblust worden omdat daarbij mogelijk het giftige blauwzuurgas vrij zou komen. Het noordelijke deel van Friesland kreeg rond 07.00 uur weer stroom.