BELGRADO - De voortvluchtige ex-generaal Ratko Mladic houdt zich al vijf jaar verscholen in een flat in Nieuw-Belgrado. Dat berichtte de Servische lokale krant Press maandag op basis van informatie van de geheime dienst.

Hij zou alle contact met de buitenwereld verbroken hebben.

De autoriteiten houden er rekening mee dat Mladic zich bij een eventuele arrestatie zal verzetten of dat hij zelfmoord pleegt.

Ook zijn voormalige politieke baas, Radovan Karadzic, hield zich tot aan zijn arrestatie vorig jaar verborgen in de 'flatgebouwjungle' van Nieuw-Belgrado.

Joegoslavië-tribunaal

Mladic wordt al meer dan dertien jaar gezocht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag voor volkerenmoord tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995).

Hij gaf destijds leiding aan het leger van de Bosnische Serviërs en speelde een hoofdrol tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica. In de zomer van 1995 werden daarbij circa achtduizend moslimmannen en -jongens om het leven gebracht.

Kazerne

Tot 2001 liep generaal Mladic vrij rond in de Servische hoofdstad. Hij is dat jaar voor het laatst in het openbaar gezien in een voetbalstadion. Sindsdien is gespeculeerd dat de ,,slachter van de Balkan'' zich zou schuilhouden in een kazerne. De legerleiding heeft dit altijd ontkend.

Vorig jaar publiceerde de Belgradose krant Politika zeven adressen, waarvan zes in Nieuw-Belgrado, waar Mladic gewoond zou hebben. Volgens de krant werden de adressen genoemd in een rechtszaak tegen helpers van Mladic, die hem van voedsel voorzagen en de huur betaalden.