SEOUL - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen zijn maandag in Zuid-Korea aan een gezamenlijke militaire oefening begonnen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld.

Noord-Korea heeft de oefening een voorspel tot een oorlog genoemd.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten stellen echter dat de oefening vooral defensief bedoeld is. De Amerikanen hebben 26.000 militairen ingezet. Van de kant van Zuid-Korea doen tienduizenden militairen mee.

De oefening duurt tot 20 maart. Noord-Koreanse staatsmedia lieten weten dat het communistische regime in Pyongyang zijn leger gevechtsklaar heeft gemaakt.

Hardere koers

De relatie tussen de twee Korea's is verslechterd sinds het aantreden in Zuid-Korea van de conservatieve president Lee Myang-bak een jaar geleden. Lee vaart een hardere koers jegens het noorden dan zijn voorganger.

Zuid-Koreaanse functionarissen lieten maandag weten dat meer dan zevenhonderd Zuid-Koreanen geen toestemming kregen om naar het industriële complex Kaesong in Noord-Korea te reizen.

Het gaat om mensen die de zone wilden bezoeken, maar ook om Zuid-Koreanen die er wilden gaan werken. Het industriële complex Kaesong is een gezamenlijk project van de twee Korea's.