LONDEN/BELFAST - Een afsplitsing van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op een legerbasis in Noord-Ierland opgeëist. Het gaat om Real IRA.

Dat meldde tv-zender Sky News zondag.

Bij de aanslagen van zaterdagavond kwamen twee Britse militairen om het leven. Het gaat om de eerste moorden sinds 1997 op Britse soldaten in de ooit uiterst gewelddadige Britse regio.

Codewoord

De splintergroepering gaf zondagavond per telefoon een bij de autoriteiten bekend codewoord door aan de Ierse zondagskrant Sunday Tribune in Dublin. De beller zei deel uit te maken van de Zuid-Antrim Brigade van de Real IRA.

De Real IRA was verantwoordelijk voor een bomaanslag in het Noord-Ierse plaatsje Omagh in 1998. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven.

Brown

De Britse premier Gordon Brown verzekerde zondag het publiek er nog van dat de aanval geen bedreiging vormt voor het vredesproces tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten.

Het gaat om de eerste moorden sinds 1997 op Britse soldaten in de ooit uiterst gewelddadige Britse regio. De twee slachtoffers zouden de komende dagen naar Afghanistan worden overgeplaatst.

Afschuw

''Geen enkele moordenaar kan een vredesproces laten ontsporen dat de steun van de overgrote meerderheid van de Noord-Ieren heeft'', aldus Brown. Hij sprak zijn afschuw uit over de ''kwaadaardige en laffe'' schietpartij zaterdagavond.

Hij verzekerde alles te doen voor de veiligheid van Noord-Ierland.

Robinson

De Noord-Ierse premier Peter Robinson bestempelde de aanslag als een verschrikkelijke herinnering aan de gebeurtenissen in het verleden. Hij besloot zijn reis naar de Verenigde Staten uit te stellen.

Sinn Fein

Sinn Fein, de politieke tak van de verboden afscheidingsbeweging Iers Republikeins Leger (IRA), veroordeelde zondag de aanslag als een aanval op het vredesproces.

''De daders willen Britse militairen terug op de straten brengen. Ze willen de recente vooruitgang vernietigen en Ierland terug in het conflict storten'', zei partijleider Gerry Adams. Hij sprak over een contraproductieve daad.

Pizza's

Doelwit was de legerbasis Massereene in het graafschap Antrim. De twee aanvallers schoten met automatische geweren op vier militairen die aan de poort een bestelling pizza's in ontvangst namen.

Vier personen raakten ernstig gewond, onder wie twee pizzabezorgers. Hun voertuigen werden doorboord met kogels, aldus de Britse omroep BBC.

'Massamoord'

De politie sprak over een ''poging tot massamoord''. De daders konden met een auto ontkomen. Het voertuig werd op enkele kilometer van de basis aangetroffen.

Sommige Noord-Ieren uitten de vrees dat de aanslag het begin betekent van een nieuwe periode van geweld. De afgelopen maanden namen de spanningen al toe. In de herfst rolde de Noord-Ierse politie een wapenopslag op van de protestantse militie Ulster Volunteer Force.

Troubles

De Britse provincie ging sinds het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw gebukt onder de zogenoemde Troubles.

De strijd tussen protestanten, die onder Brits gezag willen blijven, en katholieken, die naar aansluiting bij Ierland streven, kostte ongeveer drieduizend levens. Op Goede Vrijdag 1998 sloten de partijen een vredesakkoord, dat grotendeels een einde maakte aan het geweld.

Restorick

De dood van de militair Stephen Restorick twaalf jaar geleden was tot zaterdag de laatste moord op een soldaat in Noord-Ierland. Restorick was het slachtoffer van een IRA-sluipschutter.

Aanslag Ierse legerbasis