DEN HAAG - Premier Balkenende en de ministers Zalm (Financiën), Brinkhorst (Economische Zaken) en De Geus (Sociale Zaken) zijn het woensdagavond eens geworden over de extra bezuinigingen voor volgend jaar. Zalm heeft dat na afloop gezegd.

Hij wilde geen exact bedrag noemen, maar volgens ingewijden gaat het om ongeveer 4 miljard euro. Dat is 1 miljard minder dan waar Zalm op had ingezet, maar 1 miljard meer dan minister De Geus van Sociale Zaken bepleit had. De Geus zou dan weer hebben binnengesleept dat er niet verder wordt bezuinigd op de sociale zekerheid. Zalm wilde onder meer een ingreep in de WW.

Overheidstekort

Zalm doet donderdag een voorstel aan de ministerraad over de extra bezuinigingen. Die zijn nodig om het overheidstekort de komende jaren terug te brengen.

De exacte maatregelen zijn nog niet bekend, maar naar verwachting zullen de salarissen van ambtenaren en de uitkeringen de komende twee jaar worden bevroren, gaat de accijns voor tabak en alcohol omhoog en komt er een besparing van 1,5 miljard in de gezondheidszorg, onder meer door een verkleining van het ziekenfondspakket.

Meevaller

Het overleg over de bezuinigingen verliep woensdag wat soepeler doordat het Centraal Planbureau een meevaller kon melden bij de pensioenen, aldus Zalm. Het ziet ernaar uit dat de pensioenfondsen minder hoeven te reserveren om te voldoen aan hun verplichtingen dan tot dusver werd gedacht. Dat heeft zijn weerslag op premies en daardoor op de loonkosten.

Zowel Zalm als De Geus benadrukte na afloop dat de vier ministers er in goed overleg uitgekomen zijn. De Geus sprak over een "fair gesprek". Zalm zei dat er een voorstel aan de ministerraad komt, dat "in alle opzichten verdedigbaar is".