PYONGYANG - Nergens ter wereld is de uitslag van een parlementsverkiezing zo voorspelbaar als in Noord-Korea. Volgens de officiële resultaten zullen alle Noord-Koreanen zondag komen opdagen en zij zullen allemaal stemmen op het regime.

Na afloop zal het propagandastelsel in Pyongyang het afschilderen als een glorieuze en eenduidige afwijzing van het kapitalisme.

De belangrijke besluiten worden daarna genomen. Het parlement, de Opperste Volksvergadering, kiest namelijk de leden van de Nationale Defensiecommissie, de legerleiding die het voor het zeggen heeft in het land.

Kim Jong-il zal het parlement vermoedelijk haviken laten benoemen, die een harde koers willen varen ten opzichte van de aartsvijanden Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Militaire oefeningen

Deze landen willen binnenkort een gezamenlijke militaire oefening houden op de Japanse Zee, voor de kust van Noord-Korea.

Dit is tegen het zere been van Pyongyang, dat veelbetekenend liet doorschemeren dat het de veiligheid van passagiersvliegtuigen niet kan garanderen.