WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama sluit overleg met gematigde elementen binnen de radicaalislamitische Talibanbeweging in Afghanistan en Pakistan niet uit.

In een interview dat de krant The New York Times zaterdag publiceerde, verwees hij naar Amerikaanse successen in Irak nadat er contacten waren gelegd met fundamentalistische opstandelingen daar.

Obama sprak over vergelijkbare kansen voor een verzoeningsproces in Afghanistan en de Pakistaanse regio waar de extremisten zich ophouden. "Maar de situatie in Afghanistan is, zo mogelijk, complexer", erkende hij.

Obama verwees onder meer naar de geschiedenis van onafhankelijk opererende stammen in Afghanistan. De vraag of de Verenigde Staten de oorlog in Afghanistan aan het winnen zijn, beantwoordde Obama met een kort "nee".

Gesprekken

Voordat hij president werd had Obama al laten doorschemeren open te staan voor gesprekken met gematigde Talibanleiders.

De Amerikanen en hun bondgenoten hadden in 2001 het islamistische Talibanregime in Afghanistan van de troon gestoten.

Oppakken

In het gesprek met The New York Times zei Obama ook dat Amerikanen terreurverdachten in een ander land zouden kunnen oppakken, zonder dat dit gebeurt in samenwerking met de autoriteiten van dat betreffende land.

De president stelde dat de Amerikanen een lid van het terreurnetwerk al-Qaeda gevangen zouden kunnen nemen, die zich ophoudt in een land waar hij niet wordt vervolgd en waar hij ook niet hoeft te vrezen voor uitlevering aan de VS.