UTRECHT/ROTTERDAM - De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders was zaterdag zowel bij het GroenLinks congres in Utrecht, als bij D66 in Rotterdam het doelwit.

PVV-leider Geert Wilders ziet de uithalen eerder als een aanmoediging om door te gaan. ''Als GroenLinks en D66 kritiek hebben dan zitten we goed'', verklaarde Wilders in een reactie.

In Rotterdam stelde pro-Europa lijsttrekker Sophie in 't Veld van D66 dat de PVV zich na de verkiezingen voor het Europees parlement zal aansluiten bij ''geestverwanten'' als Vlaams Belang.

Ze zei benieuwd te zijn naar de plannen van de partij voor de economische en de klimaatcrisis.

''Vindt de PVV ook dat we tegen misdaad Europees moeten optreden, of vindt de PVV dat onze nationale bromsnor wel genoeg is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad?''

Lachsalvo's

In 't Veld werd beloond met lachsalvo's voor de opmerking dat een ding wel echt duidelijk is: ''De PVV is groot voorstander van vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie.''

Zij verwees hiermee naar het inreisverbod dat het Verenigd Koninkrijk Geert Wilders oplegde toen hij zijn korte internetfilm Fitna wilde toelichten in Londen.

Halsema

GroenLinksleider Femke Halsema noemde partijleider Wilders een ''politieke kwakzalver'' en ''charlatan'' die vrij naar Engeland wil reizen om ''haatdragende meningen te uiten'', maar dat van anderen niet accepteert.

''Als je een kwetsende film uitbrengt, dan mag je een ander zijn heilige boeken niet afnemen'', zei Halsema.

Vrijheid

''Als je vrijheid bewierookt en tegelijkertijd eist van jonge jongens dat zij zich excuseren omdat zij Marokkaans zijn, dat jonge moslims door hun knieën mogen worden geschoten als zij zich misdragen en andersdenkenden zonder enige vorm van proces mogen worden opgesloten, dan ben je een charlatan.''

Volgens Halsema doet de PVV-leider alsof hij een vrijheidsstrijder is, maar biedt hij alleen maar intolerantie aan.

Journalisten

Halsema gaf ook nog af op de volgens haar vijftig journalisten die het retourtje Londen met Wilders meemaakten en dat vervolgens nieuws noemden. Volgens de partijleidster is de pers te kritiekloos over Wilders.