RAMALLAH - De Palestijnse premier Abbas heeft de Palestijnse leider Arafat een ultimatum gesteld om akkoord te gaan met maatregelen tegen Hamas en Islamitische Jihad. Anders zullen Abbas en zijn ministers hun ontslag indienen. Dat heeft een hoge Palestijnse funtionaris woensdagavond tegen het Franse persbureau AFP gezegd.

De twee radicale Palestijnse organisaties zeggen verantwoordelijk te zijn voor de aanslag dinsdag op een lijnbus in Jeruzalem, waarbij twintig mensen omkwamen. De Israëlische premier Sharon heeft besloten vergeldingsaanvallen uit te laten voeren op radicale Palestijnen. De acties zouden een reactie zijn op de zelfmoordaanslag van dinsdag.

Vergeldingsacties

Israëlische strijdkrachten zijn woensdagavond met tanks en pantservoertuigen naar de Palestijnse stad Ramallah opgerukt. Palestijnse ooggetuigen meldden verder dat boven de stad helikopters rondcirkelen.

Het is nog onduidelijk of het om de voorbereiding gaat van een vergeldingsaanval na de Palestijnse zelfmoordaanslag dinsdag in Jeruzalem. Volgens de Israëlische krant Haaretz komt nog woensdagavond het kernkabinet bijeen om zich over een passende reactie op de terreur te beraden.

Amerikanen

Onder de twintig doden van de zelfmoordaanslag dinsdag in Jeruzalem waren zeker vijf Amerikanen. Twaalf Amerikanen raakten gewond toen een Palestijn zichzelf en een bus opblies. Volgens een Amerikaanse regeringswoordvoerder zaten de Amerikanen hoogstwaarschijnlijk in de bus. Hij liet niets los over de identiteit van de slachtoffers, en zei ook niet of zij toeristen of inwoners van Israël waren.