HAARLEMMERMEER - Nabestaanden van de slachtoffers en overlevenden van de crash van de Boeing 737 van Turkish Airlines wonen zaterdagmiddag de herdenking op Schiphol-Oost bij.

De ramp van tien dagen geleden bij Schiphol kostte negen inzittenden het leven, vijf Turken en vier Amerikanen.

In totaal zijn ruim honderd nabestaanden en passagiers bij de besloten bijeenkomst in de hangar van Jet Support. Verder zijn er nog ruim zeshonderd andere belangstellenden.

Van Vollenhoven

Koningin Beatrix heeft een kamerheer gestuurd. Onder de overige aanwezigen zijn de Turkse ambassadeur en zijn vrouw, Pieter van Vollenhoven, de Amerikaanse zaakgelastigde, burgemeesters en hulpverleners.

Van het kabinet zijn onder anderen de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) bij de herdenking.

Na de herdenking in de hangar is er een plechtigheid op de plaats waar het vliegtuig neerkwam.

Ter Horst

Anderhalve week nadat het toestel van Turkish Airlines verongelukte bij Schiphol, zijn de herinneringen nog vers en kunnen volgens minister Guusje ter Horst (Binnenlaandse Zaken) veel vragen nog niet worden beantwoord.

De minister wees er zaterdag tijdens de herdenkingsdienst op Schiphol ook op dat het belangrijk is de feiten te accepteren.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaf eerder deze week de eerste indicaties van de oorzaken.

Speculeren

''Belangrijk is dat we de feiten accepteren omdat we daarvan kunnen leren. Niemand is gebaat bij speculeren. Wat ons allen in dit opzicht bindt, kan maar één ding zijn: het achterhalen van de werkelijke oorzaken van het ongeval om herhaling te voorkomen."

"Ik roep alle partijen op om zich te scharen achter wat ik een van de overlevenden hoorde zeggen: het belangrijkste is nu om lessen te trekken.''

Turkse ambassadeur

De tweede spreker was de Turkste ambassadeur in Nederland. Hij bracht de condoleances over van de Turkse overheid aan de slachtoffers en bedankte alle hulpverleners.

Tussen de twee toespraken speelde het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee.

Poldercrash

Schiphol heeft de reputatie van een moderne, veilige luchthaven. En bij die bij reputatie hoort nu ook de ''Poldercrash''.

Burgemeester Theo Weterings (Haarlemmermeer) gaf zaterdag tijdens de herdenking van de crash met het toestel van Turkish Airlines aan dat ''niet te willen verstoppen, niet te zullen en niet te willen vergeten''.

Zwarte bladzijde

Want: ''Het vormt een zwarte bladzijde in een boek dat hiermee niet uit is. Een boek, dat niet wordt dichtgeslagen. Een zwarte bladzijde, waarnaar we terug zullen moeten bladeren. Het gaat erom dat we ook willen terugbladeren. Dat zijn belangrijke stappen in ons verwerkingsproces.''

Weterings beschouwt de herdenking als de eerste stap op het pad van verwerking. ''Het pad van de verwerking is bochtig en kent geen duidelijk afgebakend einde.''

Rozen

Aan het eind van de toespraken werden negen rozen in een vaas geplaatst ter herdenking aan de negen doden van de vliegtuigcrash. Hun namen verschenen op een scherm in de hangar.

Daarna speelde het Trompetterskorps der Koninlijke Marechausse The Last Post en namen de bezoekers aan de herdenkingdienst twee minuten stilte in acht.

Vervolgens speelde het orkest de volksliederen van Turkije, de Verenigde Staten en Nederland. Buiten de hangar hingen de vlaggen van die landen halfstok.

Polderbaan

Op de plek waar vorige week woensdag het vliegtuig van Turkish Airlines neerkwam zijn zaterdagmiddag rond 14.30 uur nabestaanden, overlevenden en genodigden aangekomen.

Ze zijn met bussen vervoerd van Schiphol-Oost naar de akker net voor de Polderbaan waar de Boeing 737-800 neerstortte. In een hangar op Schiphol had begin van de middag een plechtige herdenking plaats.

Op de plek des onheils zullen de aanwezigen bloemen leggen. Deze handeling is voor de media en andere belangstellenden afgeschermd.

Herdenkingsdienst vliegramp