HARARE - De partij van de Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het verkeersongeluk waarbij Tsvangirais vrouw vrijdag om het leven kwam.

Dat zei een parlementslid van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zaterdag.

Sinds de fatale aanrijding doen allerlei verhalen de ronde. Zo beschuldigde MDC-woordvoerder Sibanengi Dube de ZANU-PF van president Mugabe van betrokkenheid bij de aanrijding.

''In werkelijkheid was het geen ongeluk, het was een perfect georganiseerde aanslag om de MDC-leider uit te schakelen'', zei hij zaterdag tegen het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA.

USAID

De vrachtwagen die het ongeluk veroorzaakte blijkt van een partner van de Amerikaanse overheidsdienst voor ontwikkelingshulp USAID te zijn.

Dat heeft een functionaris van de Amerikaanse ambassade in Zimbabwe zaterdag gezegd.

Opdracht

De truck was niet van USAID zelf, maar van iemand die werkte in opdracht van de Amerikaanse en Britse regeringen.

De vrachtwagen werd gebruikt voor het vervoer van aidsremmers en droeg een embleem van USAID.

Botsing

De vrachtwagen kwam vrijdag op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal op de auto waarin de premier zat.

De auto sloeg enkele malen over de kop, waardoor Tsvangirais vrouw Susan (50) eruit werd geslingerd.

Zij was op slag dood. Tsvangirai zelf liep enkele verwondingen aan zijn hoofd en nek op, maar zijn toestand is stabiel.

Pijn

''Hij heeft pijn, maar zijn lichamelijke pijn verbleekt bij het leed veroorzaakt door het verlies van zijn vrouw'', zei Tendai Biti, de tweede man binnen Tsvangirais partij MDC. Het echtpaar was 31 jaar getrouwd en heeft zes kinderen.

De chauffeur en een naaste medewerker van Tsvangirai, die ook in de verongelukte auto zaten, raakten eveneens gewond.

Waarnemers

Ook Waarnemers vrezen opzet, omdat het niet de eerste keer is dat een politieke tegenstander van president Robert Mugabe betrokken is bij een verkeersongeluk.

In 1999, 2001 en 2008 kwamen drie ministers om door ongevallen. Vorig jaar stierven kort voor de verkiezingen vier generaals, allen in het verkeer.

''Mugabe kent een geschiedenis van vreemde auto-ongelukken waarin iemand plotseling overlijdt. Het is de manier waarop hij van mensen afkomt die hij niet mag'', zei de Amerikaanse oud-ambassadeur in Zimbabwe, Tom McDonald.

Maar McDonald sluit ook een echt ongeluk niet uit op de tweebaansweg van Harare naar Buhera. Voertuigen en wegen in het straatarme land zijn vaak in slechte staat.