RAMALLAH - De Palestijnse premier Salam Fayyad is afgetreden. Hij wil zo de weg vrijmaken voor een regering van nationale eenheid in de Palestijnse gebieden. Dat heeft zijn kantoor zaterdag bekendgemaakt.

Fayyad zal uiterlijk eind maart vertrekken, tenzij de twee rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah er voor die tijd in zijn geslaagd een gezamenlijk kabinet te formeren.

President Mahmoud Abbas zou Fayyad gevraagd hebben vooralsnog aan te blijven.

Benoeming

Fayyad was in juni 2007 benoemd tot premier. Hij volgde Hamasleider Ismail Haniyeh op. Die was door Abbas ontslagen toen Hamas de macht op de Gazastrook had gegrepen.

Het Palestijnse parlement, de Wetgevende Raad, heeft de benoeming van Fayyad echter nooit officieel goedgekeurd.

Hamas beschuldigde hem er bovendien van een handlanger van het Westen te zijn. Hamas reageerde zaterdag dan ook tevreden op het aangekondigde aftreden, dat de beweging beschouwt als ''het einde van een illegale regering''.

Verzoening

Hamas en Fatah zijn eind vorige maand begonnen met onderhandelingen over verzoening, na een jarenlange strijd om de macht in de Palestijnse gebieden.

Hamas controleert de Gazastrook, Fatah heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever.

Verhagen

De Nederlandse minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) noemt Fayyad een zeer effectief bestuurder. Hij respecteert Fayyads besluit om ruimte te geven aan de onderhandelingen tussen Fatah en Hamas.

''Niettemin hoop ik dat hij in de toekomst een rol kan blijven spelen en dat hij ook in de nieuwe regering weer een belangrijke plek zal innemen.''