ROTTERDAM - De nationale recherche heeft acht verdwenen kostbare werken van meesters uit de zeventiende en negentiende eeuw teruggevonden bij doorzoekingen in het Limburgse Valkenburg en Walem.

Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdwenen de doeken al in 1987. Het gaat om werken van onder anderen Willem van de Velde, David Teniers en Camille Pissarro.

In 1987 verdwenen in totaal negen schilderijen uit de bekende galerie van Robert Noortman in Maastricht.

Noortman Master Painings is een internationaal bekende kunsthandel die is gespecialiseerd in Nederlandse meesters en Franse impressionistische schilderijen.

Verdachten

De politie hield in verband met de vondsten drie verdachten aan op verdenking van heling van de schilderijen en witwassen van geld. Het gaat om een 45-jarige Duitser die in Dubai woont, zijn 62-jarige moeder uit België en nog een 66-jarige man uit Walem.

De nationale recherche kreeg ruim een maand geleden informatie dat de gevonden schilderijen werden aangeboden. De tip kwam van privédetective Ben Zuidema, bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket.

De verdachten bleken volgens hem de werken te willen verkopen aan de verzekeringsmaatschappij, die aan de gedupeerde Noortman destijds 5 miljoen gulden heeft uitgekeerd.

Noortman

De inmiddels twee jaar geleden overleden Noortman zat zelf achter de verdwijning van negen kostbare schilderijen uit zijn galerie, aldus Zuidema.

De staat van de opgespoorde stukken loopt uiteen. Wim de Bruin van het landelijk parket meldt dat een aantal doeken opgevouwen werd gevonden. Twee schilderijen zijn ernstig beschadigd

Er wordt nog onderzocht waar de verdwenen schilderijen ruim twintig jaar zijn geweest. Verder gaan taxateurs de huidige waarde van de doeken vaststellen.