AMSTERDAM - De drie makers van de strip Fokke & Sukke krijgen de Stripschapprijs 2003. Het Stripschap, een organisatie van stripliefhebbers, heeft dat woensdag laten weten. De cartoons van de eend (Fokke) en de kanarie (Sukke), waarin die de spot drijven met de actualiteit, staan sinds 1999 zes dagen per week in NRC Handelsblad.

Ook in andere bladen maakt het tweetal geregeld zijn opwachting. De makers van Fokke & Sukke, John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, hebben volgens Het Stripschap "een succesvolle slag gemaakt van studentikoze humor naar humor voor een breed publiek".

Uit het ei

Fokke & Sukke zagen in 1993 het levenslicht. Ze debuteerden in het studentenblad Propria Cures. Tekenaar Van Tol is de enige van het trio die fulltime met strips bezig is.

De Stripschapprijs wordt op 18 oktober uitgereikt tijdens De Stripdagen in themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. Eerder ging de prijs naar onder anderen Marten Toonder, Jan Kruis, Eric Schreurs en Toon van Driel. Het Stripschap zal ook de prijzen voor de beste albums van het jaar en de P. Hans Frankfurtherprijs voor bijzondere verdiensten uitreiken. De organisatie maakt de nominaties daarvoor in september bekend.