PEKING - China heeft zaterdag hard uitgehaald naar de dalai lama en de landen die hem verwelkomen.

''Landen zouden niet mogen toestaan dat de dalai lama hun territorium gebruikt voor de separatistische activiteiten voor een onafhankelijk Tibet'', aldus minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi.

Volgens de minister streeft de geestelijk leider van de Tibetanen ernaar een kwart van het grondgebied van de Volksrepubliek af te kalven.

''Zouden Duitsland, Frankrijk of andere landen accepteren dat een kwart van hun territorium afgescheiden zou worden?'', vroeg de minister zich af.

''Onthoud alsjeblieft dat China altijd een voorstander van de Duitse hereniging is geweest'', voegde hij daar aan toe.

Relaties

Maart is een gespannen maand voor de relaties tussen Tibet en China. Het is vijftig jaar geleden dat de dalai lama moest vluchten voor het communistische regime.

Vorig jaar leidde die herdenking tot een opstand in Lhasa, die zich al snel verspreidde over een groter gebied.

Gevaar

De Chinese afgevaardigde in Tibet liet eerder deze week weten dat er geen gevaar is voor rellen in Lhasa en omgeving. De dalai lama vreest echter wel voor geweld.

Veel van zijn jonge volgelingen hebben moeite met de middenweg die de geestelijke bewandelt. Zij willen strijden voor onafhankelijkheid, desnoods met geweld.

Dat zorgt voor angst onder de etnische Han-Chinezen die zich de afgelopen jaren in groten getale in Tibet hebben gevestigd.

''Veel Chinese inwoners hebben zich bewapend. Het is een erg gespannen situatie'', aldus de monnik.

Autonomie

De boeddhistisch dalai lama wil meer autonomie voor Tibet, dat in 1949 door communistisch China ingelijfd werd. Hij zegt niet te streven naar zelfstandigheid, een verwijt dat Peking hem geregeld naar het hoofd slingert.

Ook zaterdag stelde Yang weer dat de monnik streeft naar een 'Groter Tibet'. Daarom is de dalai lama geen geestelijke, maar een politiek leider in ballingschap, vindt Yang.