DEN HAAG - Defensie wil niet ingaan op een kritisch Amerikaanse rapport over de gebrekkige samenwerking tussen militaire inlichtingendiensten van landen die in Afghanistan actief zijn.

De diensten wisselen belangrijke informatie niet met elkaar uit, wat schadelijk kan uitpakken voor militaire operaties.

Dat staat in een vertrouwelijk rapport van het gezaghebbende Amerikaanse RAND National Defense Research Institute over Afghanistan en Irak, dat vrijdag is uitgelekt.

Het onderzoek is onder meer gebaseerd op ruim driehonderd gesprekken met militairen en diplomaten uit de Verenigde Staten en uit landen die voor de ISAF-macht van de NAVO werken.

Uruzgan

Ook Nederlandse militairen spuien kritiek. Ze zeggen dat in Uruzgan, waar de Nederlanders lead nation zijn, tal van inlichtingendiensten bezig zijn uit Nederland, de VS, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. En die werken volgens hen langs elkaar heen.

Volgens een Nederlandse luitenant wist een inlichtingendienst waar een bermbommenfabriek was gevestigd, maar gaf dat niet door zodat de militairen daar drie maanden langs reden.

Ook mochten Nederlandse F-16-piloten die in Amerikaanse opdracht een doelwit moesten bombarderen, achteraf niet het schaderapport inkijken om te zien wat ze precies hadden gebombardeerd.

Gevoelig

Een woordvoerder van Defensie wil niets zeggen over het rapport, omdat inlichtingen het meest gevoelige onderdeel zijn en omdat het om lopende operaties gaat.

Bovendien is het geen militair rapport. ''We gaan er geen woordvoering over doen'', aldus de woordvoerder.