RIJSWIJK - Ex-gijzelaar Arjen Hilbers is terug in Nederland. Hij verblijft op een onbekend adres zodat hij samen met zijn familie tot rust kan komen. Hij ging woensdag niet naar zijn huis in IJmuiden of dat van zijn ouders in Spaarndam.

Hilbers werd samen met dertien andere Europese toeristen zes maanden lang gegijzeld. De 35-jarige toerist verdween half februari tijdens een avontuurlijke vakantierit op de motor door de Algerijnse Sahara. In deze woestijn raakten in die periode nog eens toeristen spoorloos: tien Oostenrijkers, een Zweed, zestien Duitsers en vier Zwitsers.

Blij

De Nederlandsche ambassadeur in Duitsland, N. van Dam, wachtte woensdag Hilbers op op het vliegveld in Keulen. Behalve veel pers, was ook zijn familie aanwezig. Hilbers maakte een blije indruk en stak zijn duim omhoog. Hij had een rossige baard en oogde sterk vermagerd.

Volgens een Duitse gegijzelde hebben de gijzelnemers hen goed behandeld. Ze aten veel macaroni, rijst en brood, maar dronken water van een slechte kwaliteit. Ook kregen ze soms niet voldoende water. Dat is waarschijnlijk een Duitse toeriste fataal geworden. Zij stierf eind juli aan een zonnesteek.

Familie

Nadat de ex-gijzelaars in Keulen uit het vliegtuig waren gestapt, werden ze naar een ontvangstruimte gebracht. Daar konden ze hun familie in de armen sluiten. Hilbers vertrok een paar uur later in een bus met zijn familie naar Nederland.

De veertien 'Sahara-gijzelaars' hadden een reis van zes uur achter de rug van de Malinese hoofdstad Bamako. Zij werden tijdens een eerdere vlucht van Gao naar Bamako medisch onderzocht. Ze verkeerden in goede gezondheid.

Onduidelijk

Na de ontvoering van de toeristen in februari volgden maanden van onduidelijkheid. Half mei wisten Algerijnse commando's in het uiterste zuiden van het land een groot deel van de gijzelaars te bevrijden. Na een bestorming van de schuilplaats van de daders kwamen tien Oostenrijkers, zes Duitsers en een Zweed vrij. Hilbers zat hier niet bij.

Maandag volgde in Mali de ontknoping. Verscheidene media meldden aan het begin van de dag dat de ontvoerders al hun gevangenen hadden overgedragen aan Malinese bemiddelaars. In de loop van de avond kwam het verlossende woord. Een Malinese presidentiële woordvoerder verklaarde dat alle veertien gijzelaars waren vrijgelaten. Er gaan geruchten dat losgeld is betaald.