LONDEN - Door de affaire rond de zelfmoord van de Britse regeringsadviseur Kelly, is woensdag de perschef van premier Blair in het nauw gedreven. De officiële regeringswoordvoerder Godric Smith verklaarde voor een onderzoekscommissie dat perschef Alastair Campbell begin juli had gesuggereerd de naam van Kelly naar de media te lekken.

Kort daarvoor had de Britse omroep BBC op basis van informatie van de anoniem gebleven Kelly gemeld dat de Britse regering de slagkracht van Irak in een rapport had overdreven. Door de onthulling van zijn naam moest Kelly voor de parlementaire commissie verschijnen. Die onderzocht of de regering de mogelijke inzet van Iraakse massavernietigingswapens had aangedikt om een invasie in het land te rechtvaardigen. Kort na het verhoor pleegde de wapendeskundige zelfmoord.

Niet verantwoordelijk

Volgens regeringswoordvoerder Smith deed Campbell begin juli de suggestie Kelly's naam te lekken omdat Blair de volgende dag voor de commissie moest verschijnen. Campbell zelf verklaarde dinsdag dat hij niet medeverantwoordelijk was voor de passage in het Irak-rapport waarin stond dat het Iraakse regime binnen 45 minuten massavernietigingswapens zou kunnen inzetten.