AMSTERDAM - De rechtbank wil uitgebreider onderzoek laten doen in het proces tegen Franklin F., de man die wordt verdacht van het doodschieten van hoofdagente Gabriëlle Cevat in Amstelveen in juli vorig jaar.

De rechter verzocht het Openbaar Ministerie (OM) om na te gaan of het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nader onderzoek kan doen naar het alcoholpromillage van de 49-jarige F. ten tijde van het incident en naar de invloed van alcohol op zijn functioneren.

Ook wil de rechtbank twee medische begeleiders van F. en een agent als getuigen horen. Verder vroeg de rechtbank de politie opnieuw in een proces-verbaal te beschrijven wat de staat van de dienstauto van Cevat was toen zij die verliet.

Ex-vriendin

F. stapte op de bewuste avond uit zijn auto met een wapen in zijn hand. Hij was van plan op de deur van de woning van zijn ex-vriendin te schieten, zoals hij even daarvoor ook bij haar ouders had gedaan.

Toen Cevat op dat moment op hem afstapte om hem aan te spreken op zijn slingerende rijgedrag, schoot hij haar vrijwel direct neer. F. verklaarde voor de rechter dat hij niet kon zien op wie hij schoot. Hij had voorafgaand aan het incident een liter wodka gedronken.

Pieter Baan Centrum

Het aanvullende onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC) naar de psychische staat van F. tijdens het misdrijf is volgens zijn advocaat Peter Plasman bijna afgerond. Voorlopig verblijft F. in het PBC.

F. stond op 13 januari al voor de rechter, maar omdat hij toen ter zitting voor het eerst een verklaring aflegde besloot de rechtbank het proces aan te houden om onderzoek naar zijn verklaringen te kunnen doen. De zaak wordt op 19 mei voortgezet.