SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee en de politie Kennemerland hebben een ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde zaterdag tijdens de herdenking van de vliegtuigcrash op Schiphol.

Dit blijkt uit de noodverordening die de gemeente Haarlemmermeer rond de herdenking heeft ingesteld. De vrees is volgens een woordvoerder van de marechaussee ontstaan nadat verschillende groeperingen demonstraties hadden aangemeld.

Hij zegt dat zijn dienst voor de zekerheid extra mensen achter de hand heeft. Het gaat om een peloton ME, een sectie van de arrestatie-eenheid en ander extra personeel.

Gearresteerd

Mensen die de openbare orde verstoren worden gearresteerd, aldus de marechaussee. De extra eenheden zullen zich op de achtergrond houden en alleen in actie komen als dat nodig is.

Een van de groeperingen is mogelijk de Westboro Baptist Church. Deze religieuze fanatici uit Amerika demonstreren vaker bij begrafenissen of herdenkingen van 'goddeloze' moslims, zoals van gesneuvelde Amerikaanse moslims in Irak.

In een pamflet hebben ze hun ''religeus protest'' aangekondigd.

Kabinetsdelegatie

Het kabinet stuurt een ruime delegatie van bewindslieden naar de herdenking zaterdag van de vliegramp bij Schiphol. Dat heeft minister-president Jan Peter Balkenende vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

De premier zal zelf niet aanwezig zijn maar ministers Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, Ernst Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) gaan in elk geval naar de ceremonie. Balkenende sprak van een ''vreselijk ongeluk''.