AMSTERDAM - De vliegtuigbouwer Boeing heeft eerder meldingen ontvangen van falende hoogtemeters aan boord van 737-toestellen. Dat bleek vrijdag uit een vertrouwelijk memo van het bedrijf aan afnemers waarop BNR Nieuwsradio de hand wist te leggen.

Het bericht van Boeing is gedateerd op 11 februari 2009 en maakt melding van "meerdere meldingen over een foutieve werking van de radiohoogtemeter''. Daarbij gaven hoogtemeters negatieve standen aan terwijl het vliegtuig zich boven de 2500 voet bevond.

Een haperende hoogtemeter leidde vermoedelijk tot de crash van een Boeing 737-800 van Turkish Airlines vorige week op Schiphol. Het ongeluk kostte negen inzittenden het leven. Boeing riep zijn klanten naar aanleiding van de crash op tot waakzaamheid.

Vocht

De storingen zijn volgens Boeing mogelijk het gevolg van binnendringend vocht. Het bedrijf adviseerde luchtvaartmaatschappijen onder meer om de hoogtemeters van hun 737's regelmatig te controleren op roest aan de antennes.

Een woordvoerder van Boeing bevestigde de inhoud van het memo. Hij benadrukte dat het niet ging om een waarschuwing aan klanten, maar om een verzoek om onregelmatigheden te melden.