AMSTERDAM - Het is mogelijk niet nodig om in Nederland coffeeshops te sluiten. De maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen geven vertrouwen dat het probleem is op te lossen.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester tegenover NU.nl.

Donderdag lieten de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom weten dat zij door voortdurende overlast genoodzaakt zijn in september al hun coffeeshops te sluiten.

Geen oplossing

Bouwmeester heeft begrip voor het besluit van de burgemeesters, maar stelt dat sluiting geen absolute oplossing is.

"Sluiting zorgt enkel voor het verplaatsen van het probleem. Een stad als Breda is daar terecht bezorgd over", aldus de PvdA-politica.

"In Venlo is het probleem ondervangen door de coffeeshops naar de rand van de stad te verplaatsen en een lik-op-stuk-beleid te voeren."

Maatregelen

Daarnaast worden in Roosendaal en Bergen op Zoom al maatregelen genomen die een positief effect zullen hebben, zoals het intensiveren van de jacht op drugsrunners en lagere verkoophoeveelheden.

Ook worden buurlanden geïnformeerd over het strengere beleid om drugstoerisme te ontmoedigen.

"Als gemeenten meer gaan samenwerken en allemaal deze maatregelen doorvoeren is het probleem op te lossen", aldus Bouwmeester.

De PvdA-parlementariër wil van de gemeenten een gezamenlijk plan van aanpak. "Hierna kan de minister de gemeenten ondersteunen door bijvoorbeeld de politiecapaciteit te vergroten."