KEULEN - De handelswijze van de hulpverleners bij de rampplek in Keulen stuit op onbegrip bij de belangstellenden aan de dranghekken.

Burgers vinden het onbegrijpelijk dat reddingswerkers meer dan twee etmalen na de instorting van het Historisch Stadsarchief nog steeds niet op zoek gaan naar de twee vermiste jongemannen.

Dit hebben Duitse media in de nacht van donderdag op vrijdag gemeld vanaf de plek des onheils vlakbij hartje Keulen.

Eigenlijk wilden hulpverleners donderdagavond beginnen met de zoektocht naar twee mogelijke overlevenden. De rampplek is echter nog niet stabiel genoeg.

Zwaar materieel

Aanpalende gebouwen die dreigen in te storten, moeten eerst worden afgebroken. Daarvoor is zwaar materieel nodig. Hulpverleners durven dat niet aan te voeren voordat de grond voldoende draagkracht heeft. De kelders moeten eerst worden opgevuld met puin en beton.

De verwachting is dat pas vrijdagochtend overdag daadwerkelijk wordt gezocht naar mogelijke overlevenden. De politie heeft inmiddels het mobieltje gelokaliseerd van een van de twee vermisten.

Hoop

De twee woonden in een huis naast het Stadsarchief dat ook gedeeltelijk is ingestort. De hoop om de vermisten van 17 en 24 jaar levend onder het puin vandaan te halen, wordt steeds kleiner.

De stad vermoedt dat een wand van een bouwput van de metro het heeft begeven, waardoor zand onder het archief en de aangrenzende gebouwen kon wegglijden.

Uitgesteld

Later in de nacht maakte een woordvoerder bekend dat de zoektocht naar slachtoffers weer is uitgesteld. De brandweer verwacht niet voor vrijdagmiddag te kunnen gaan zoeken naar de twee mensen.