NEW YORK - Persoonlijke spullen van de Indiase held Mahatma Gandhi zijn donderdag in New York alsnog geveild voor 1,8 miljoen dollar (1,4 miljoen euro).

De Indiase miljardair Vijay Mallya kocht Gandhi's karakteristieke ronde brilletje, sandalen, een horloge, een bord en een kom.

Tony Bedi, die een bod uitbracht namens de Indiase miljardair Vijay Mallya, zei dat de aankoop betekent dat Gandhi's items terugkeren naar India.

"Hij was eigenlijk aan het bieden voor het land", aldus Bedi. In de veilingzaal, die volgepakt zat met Indiase bieders, klapten en juichten mensen toen de hamer de tafel raakte.

Verwarring

De veiling bracht een heleboel verwarring teweeg, omdat veilinghuis Antiquorum de verkoop doorzette, ondanks de opdracht van de Amerikaanse eigenaar de veiling af te lasten wegens protesten uit India.

De familie van de leider van India's geweldloze onafhankelijkheidsstrijd had meerdere malen te kennen gegeven mordicus tegen de veiling te zijn, die zij als een belediging beschouwt. Ze vindt daarbij, net als de regering, dat de spullen in India thuishoren, zodat het publiek ze kan bekijken.

Doneren

De Amerikaan James Otis, een vredesactivist uit Californië, besloot daarop de eigendommen van Ghandi aan India te doneren. Zijn advocaat liet kort na de veiling weten dat Antiquorum dus helemaal geen recht had om de spullen te verkopen.

Maar enige tijd daarna meldde Otis bij monde van zijn advocaat dat hij er toch geen zaak van ging maken, omdat hij ervan overtuigd is dat de nieuwe eigenaar de spullen terugbrengt naar India.