BRUSSEL - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft donderdag na een NAVO-bijkomst in Brussel gewezen op de noodzaak van de bouw van een raketschild in Oost-Europa.

''Europa heeft het recht zich te verdedigen tegen nieuwe dreigingen van de 21e eeuw'', aldus Clinton. Ze onderstreepte dat eventuele raketaanvallen uit 'schurkenstaten' als Iran Europa, inclusief Rusland, treffen en niet de Verenigde Staten.

Clinton zal de omstreden kwestie vrijdag bespreken met haar Russische collega Sergej Lavrov, die ze in Genève ontmoet. De Russen verzetten zich fel tegen de komst het raketschild en zien dit als een offensief wapen.

Eerder deze week wekte de Amerikaanse regering de indruk van de bouw van het raketschild te willen afzien als Rusland meehelpt de ontwikkeling van Iraanse langeafstandsraketten te voorkomen. Clinton ging hier donderdag niet op in.

Wel noemde ze Polen en Tsjechië, die het raketschild op hun grondgebied willen toestaan, ''visionair''.

Bijeenkomst

Clinton bezocht deze week voor het eerst sinds ze minister is Europa. Ze sprakwoensdagvond tijdens een informeel diner met haar Europese ambtgenoten en EU-vertegenwoordigers en donderdag nam ze deel aan de NAVO-bijeenkomst.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken toonde zich enthousiast over zijn kennismaking met Clinton.

Hij prees het gemak van haar optreden en haar bereidheid naar anderen te luisteren. Tijdens een bezoek aan Washington eind deze maand hoopt hij ''de kennismaking uitgebreid voort te zetten''.