KEULEN - De politie van Keulen heeft donderdag onder de puinhopen van het ingestorte Historisch Stadsarchief het mobieltje gelokaliseerd van een van de twee vermisten.

De hoop om de vermisten van 17 en 24 jaar levend onder het puin vandaan te halen, werd ruim twee dagen na de ramp steeds kleiner. De twee woonden in een huis naast het Stadsarchief dat ook gedeeltelijk is ingestort.

Premier Jürgen Rüttgers van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen bracht donderdag een bezoek aan de rampplek. Voor de puinhopen repte de christendemocraat over een ,,culturele ramp''. De instorting is waarschijnlijk veroorzaakt door de aanleg van de Noord-Zuidlijn van de metro.

Reddingswerkers

Reddingswerkers zijn de hele nacht in de weer geweest op de plek des onheils. Zij werken met gevaar voor eigen leven vanwege het gevaar van verdere instortingen en verzakkingen. Ook een nabijgelegen gymnasium dreigt deels in te storten.

De brandweer begon donderdagochtend met het slopen van de ruïnes naast het ingestorte Stadsarchief.

Brandweermannen halen met twee speciale kranen het puin van de verwoeste panden voorzichtig weg. Naar verwachting zal het nog zeker een dag duren voor gezocht kan worden in het deel van het puin waar mogelijk slachtoffers liggen. Dat is door het instortingsgevaar nu nog niet mogelijk.

Documenten

Inmiddels zijn historische documenten uit een bijgebouw van het verwoeste Stadsarchief geborgen. De stukken die zich in het archief zelf bevinden zijn waarschijnlijk zwaar beschadigd of geheel vernietigd.

Om te voorkomen dat de regen de kostbaarheden nog verder aantast, heeft de brandweer zeilen over het puin gelegd. Ook wordt gewerkt aan een provisorische dakconstructie om de waardevolle documenten beter te beschermen tegen de voortdurende regen.

Gebouwen

Na bouwkundig onderzoek gaat de brandweer er donderdag van uit dat nog meer gebouwen moeten worden gesloopt in de Severinstrasse.

Eerder werd er al van uitgegaan dat twee deels ingestorte aanpalende huizen helemaal moeten worden afgebroken. Mogelijk negentig mensen worden dakloos door de instorting.