OTTAWA - De man die ervan verdacht wordt een medepassagier in een Canadese bus op gruwelijke wijze te hebben vermoord, is niet schuldig aan moord wegens schizofrenie.

Een rechter in Canada bepaalde donderdag dat de 41-jarige man ontoerekeningsvatbaar is, meldde de BBC. De Chinese immigrant gaat naar een beveiligde psychiatrische instelling voor behandeling.

De slachtpartij vond in juli plaats in een nachtbus op het traject Edmonton-Winnipeg in het midden van Canada. Vince Li zaagde het hoofd af van de 22-jarige Tim McLean, die naast hem lag te slapen, en stak hem vijftig tot zestig keer.

Ook zou hij de ogen en een deel van het hart van zijn slachtoffer hebben opgegeten. McLeans tong, neus en een van zijn oren stak Li in zijn zak. De organen van het slachtoffer lagen verspreid in de bus.

Overmeesteren

De andere passagiers en de chauffeur ontvluchtten het voertuig. Het duurde meer dan drie uur voordat de politie de verdachte kon overmeesteren, omdat de slachtpartij op een afgelegen plek plaatsvond.

Li bekende eerder dat hij het slachtoffer had gedood, maar pleitte onschuldig inzake moord.

Hij zei dat hij stemmen had gehoord. God zou hem hebben geïnstrueerd McLean om te brengen.

Krachten

Li sneed het lichaam in stukken, omdat hij vreesde dat McLean bovennatuurlijke krachten had en vanuit de dood kon herrijzen om wraak te zoeken.

Daarom was het niet voldoende hem alleen te doden, meldden psychiaters die de dader onderzochten.