ISTANBUL - De piloten van het toestel van Turkish Airlines dat vorige week bij Schiphol neerstorte, hebben niet te laat gereageerd.

Dat heeft een woordvoerder van Turkish Airlines in Istanbul donderdag gezegd.

''Als je het rapport goed leest, lees je dat de piloten niets te verwijten valt'', aldus de zegsman.

''Als de snelheid lager is dan 250 kilometer per uur, kun je niets meer doen. Zij zaten al op 178 kilometer per uur'', voegde hij eraan toe.

Hoogtemeter

Volgens de Turkse luchtvaartmaatschappij deugde de apparatuur van de Boeing 737 niet.

De woordvoerder van Turkish Airlines wees erop dat bij de laatste acht vluchten van het toestel niets mis was met de hoogtemeter.

''Bij de onderhoudsbeurten hebben we ons aan de voorschriften van Boeing gehouden'', aldus de zegsman.

OVV

Volgens de voorlopige conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die woensdag verschenen, was een storing aan een hoogtemeter de oorzaak van de crash.

De piloten hebben daar volgens het rapport te laat op gereageerd. Eerder werd gemeld dat het neergestorte toestel tweemaal eerder problemen had met de hoogtemeter.

Ter Horst

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woont zaterdag de herdenking bij van de vliegramp van vorige week bij Schiphol. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer donderdag gezegd.

Bij de bijeenkomst is ook een kamerheer namens koningin Beatrix aanwezig. Over de invulling van het programma en het aantal genodigden kon de zegsvrouw nog niets zeggen.

De herdenkingsbijeenkomst is besloten en vindt zaterdagmiddag om 12.05 uur plaats in de hangar van de firma Jet Support op Schiphol-Oost. Bij het vliegtuigongeval kwamen negen inzittenden om het leven en raakten er 86 gewond.

Onderzoek

Gefotografeerd, bestickerd, gearchiveerd en zonodig ingepakt. Het gaat op voor de duizend bewijsstukken die onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) hebben veiliggesteld op de plek waar vorige week een toestel van Turkish Airlines neerstortte.

Het LTFO, een team van politie, Defensie en het Nederlands Forensisch Instituut, maakte dit donderdag in Driebergen bekend. In totaal zette het team ongeveer honderd mensen in, onder wie tientallen forensische rechercheurs.

Twee uur na de crash waren de eerste verkenners van het LTFO op de akker waar de Boeing was neergekomen, om te bekijken hoeveel mensen en welk materieel moest worden ingezet.

Donderdagochtend vroeg trok een colonne onderzoekers van Schiphol naar de rampplek.