GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 35-jarige medewerkster van de Van Mesdagkliniek die verdacht werd van ontucht met een patiënt, vrijgesproken.

Volgens de rechter zijn de hulpverleenster en haar patiënt samen vrijwillig een seksuele relatie aangegaan. Daarom is er geen sprake van een strafbaar feit.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 150 uur tegen de vrouw geëist.

De relatie tussen de tbs-patiënt en de hulpverleenster speelde zich in 2006 af op de zedenafdeling van de kliniek in Groningen.

Verliefd

De man en vrouw werden verliefd op elkaar en hadden een aantal keren seks in een van de therapiekamers.

De relatie duurde drie maanden en kwam in 2007 aan het licht toen de patiënt een andere therapeut erover vertelde. De hulpverleenster werd op staande voet ontslagen.

Verward

De raadsman van de patiënt betoogde eerder dat zijn cliënt ernstig verward en depressief was geraakt door het beëindigen van de verhouding.

''Zijn behandeling is er ernstig door vertraagd'', zei hij eerder. De rechtbank oordeelde echter dat de seksuele relatie bij de behandeling van de tbs'er geen rol heeft gespeeld.

''De setting is niet van belang. Beiden zijn volledig vrijwillig een relatie aangegaan. Ze hadden over en weer gevoelens. Er was geen sprake van druk of dwang'', aldus de rechtbank.