AMSTERDAM - Bewoners van de uitgebrande woningen boven winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam krijgen voorlopig een ander huis.

Dit heeft de gemeente Zaanstad donderdag bekendgemaakt. Woningcorporatie Parteon regelt de opvang. De corporatie is eigenaar van het afgebrande winkelcentrum en de bovenliggende woningen.

Verder is nog niet geheel duidelijk wat er met het complex gaat gebeuren. Er zou sprake zijn van vervroegde sloop, maar dat kon de gemeente niet bevestigen.

De brand ontstond woensdagmiddag in een tapijtwinkel in het winkelcentrum. In totaal werden 260 mensen geëvacueerd en opgevangen in onder meer een school en hotels. De brand was om drie uur in de nacht van woensdag op donderdag onder controle. Het complex is afgezet met hekken.

Huis

De bewoners van de tachtig woningen rond het woensdagavond afgebrande winkelcentrum in Zaandam kunnen waarschijnlijk allemaal donderdag naar huis.

Momenteel wordt de rookschade aan de huizen geïnventariseerd, maar die zal naar verwachting voor niemand een reden zijn een terugkeer uit te stellen.

Woonruimte

De bewoners kunnen donderdag in ieder geval nog niet naar huis. Vermoedelijk moet voor hen vervangende woonruimte worden gezocht.

Evacués

Van de evacués hebben er waarschijnlijk 34 afgelopen nacht in een hotel geslapen. Dat cijfer wordt nog gecontroleerd. Hoeveel van hen komende nacht weer in een hotel doorbrengen is nog onduidelijk. De overige gedupeerden sliepen bij vrienden en familie.

De brand verwoestte woensdag veertien winkels. Een schadecijfer kan de gemeente nog niet geven. Na een bewonersbijeenkomst donderdagochtend is er 's middags een bijeenkomst voor getroffen ondernemers.

Winkels

Het uitgebrande winkelcentrum stond al op de lijst om gesloopt te worden. Het centrum zou in 2014 tegen de vlakte gaan wegens renovatieplannen voor de buurt, maar mogelijk gebeurt dat nu eerder.

Jongeren

Een woordvoerder van de politie bevestigt berichten dat er met steentjes naar de brandweer is gegooid tijdens de brand.

Een tiener heeft ter plekke een proces-verbaal gekregen omdat hij een brandweerman had bespuugd. Een groep jongeren die kiezelsteentjes gooide is niet opgepakt of beboet. Volgens de politie was dat niet nodig omdat er geen schade of letsel was en omdat er niemand bedreigd is.

Grote brand in Zaandam