GENEVE - De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) is bezorgd over Nederlandse inbeslagnames van medicijnen die onderweg zijn van en naar ontwikkelingslanden.

Stephan Grosse-Rueschkamp van AzG zei donderdag in Genève dat er een trend ontstaat waarbij medicijnen in transit in Europa worden geconfisqueerd of opgehouden. Terwijl die van het ene naar het andere ontwikkelingsland zouden moeten gaan.

De medicijnen worden opgehouden omdat er misschien iets mis zou zijn met het patent van het product.

Incident

Grosse-Rueschkamp beklemtoonde dat het de organisatie AzG zelf nog niet is overkomen. Maar het is geen incident en een steeds vaker voorkomend probleem.

De goederen zouden in transit met rust gelaten moeten worden. Wanneer India medicijnen verscheept naar Brazilië, zou dat een zaak van die beide landen moeten zijn.

Douane

De Braziliaanse autoriteiten hebben dinsdag bij de World Health Organisation (WHO) alarm geslagen over de Nederlandse douane. De Braziliaanse afgevaardigde bij de WHO Roberto Azevedo zei, toevallig ook in Genève, dat in 2008 meer dan tien keer ladingen medicijnen in beslag zijn genomen op Nederlands grondgebied.

Aidsremmers

Het ging onlangs bijvoorbeeld om een lading middelen tegen hoge bloeddruk op weg naar Brazilië, maar ook om aidsremmers voor Nigeria. Volgens AzG staat voor veel armen in de wereld de toegang tot goede en goedkope medicijnen op het spel.