DEN HAAG - Tweede Kamerlid Rita Verdonk ziet af van een rechtszaak tegen haar voormalige vertrouweling Ed Sinke.

Ze had in oktober aangekondigd dat ze hem zou aanklagen vanwege onrechtmatige betalingen ter hoogte van ruim 216.000 euro.

Maar de leidster van Trots op Nederland zet de procedure niet door omdat de kosten niet opwegen tegen de baten.

De Kruiff

Dat heeft Kees de Kruiff, secretaris van het bestuur van de stichting Stem Rita, woensdag desgevraagd gezegd. Volgens hem heeft het bestuur van Trots op Nederland in januari besloten de civiele procedure niet in gang te zetten.

Het bestuur wil vanaf nu alleen vooruit kijken en zich bezighouden met zaken die daadwerkelijk van belang zijn, zoals de economische crisis, aldus De Kruiff.

Verbolgen

Sinke reageerde verbolgen op de stap van Verdonk en kondigde aan nu zelf naar de rechter te stappen: ''Verdonk heeft smaad en laster gepleegd. Het is ronduit schandalig dat ze niet toegeeft dat er niets aan de hand was. Hier zal ze niet mee wegkomen.''

Hij zegt dat er twee opties zijn: Verdonk neemt de beschuldiging terug en biedt excuses aan of de twee ontmoeten elkaar alsnog voor de rechter.

Aangifte

Verdonk heeft nog een aangifte tegen Sinke lopen bij de politie in Pijnacker vanwege computervredebreuk en verduistering, aldus De Kruiff.

Sinke zou hebben ingelogd op de bankrekening van een van de stichtingen terwijl hij daartoe niet meer bevoegd was. Ook zouden twee kistjes met geld zijn verdwenen.

Fraude

Deze week werd bekend dat Sinke op zijn beurt bij de politie aangifte tegen Verdonk heeft gedaan wegens fraude en oplichting. Hij beschuldigt haar ervan dat ze ten onrechte geld uit een stichting heeft geïncasseerd.

Het gaat om ruim 4000 euro van de stichting Stem Rita Verdonk, die Sinke had opgericht voor de lijsttrekkersverkiezing van de VVD. Verdonk streed toen met Mark Rutte om het leiderschap van de liberalen.

Verdonk

Verdonk betreurt de actie van Sinke. ''Daar waar ik net had besloten het boek te sluiten, heeft hij besloten het boek open te houden. Het doet mij heel veel pijn dat een persoonlijke en politieke vriendschap zich zo negatief ontwikkelt'', stelt ze in een verklaring.

Ze legt daarin uit dat inderdaad ten onrechte het geld van deze stichting op de spaarrekening van Trots op Nederland is overgeboekt. Dat was het gevolg van een adreswijziging, die ze per abuis had ondertekend.

De bank heeft de kwestie in januari gecorrigeerd en het geld teruggestort naar de stichting van Sinke.