BRUSSEL - Nederland buigt zich over een verzoek van de NAVO om tijdelijk extra militairen naar Afghanistan te sturen met het oog op de verkiezingen daar.

De stembusgang heeft waarschijnlijk in augustus plaats. De militairen zouden er op moeten toezien dat die verkiezingen ordelijk verlopen.

De woordvoerder van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft dat woensdag bevestigd. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen.

Tientallen

Om hoeveel militairen het zou moeten gaan, is nog niet duidelijk, maar volgens de woordvoerder zullen het er ''niet veel'' zijn. Ingewijden spreken van hooguit enkele tientallen.

Het NAVO-verzoek staat los van de oproep van de Amerikaanse regering aan de NAVO-partners om meer militairen naar Afghanistan te zenden. De VS sturen zelf 17.000 man extra.

Duitsland en enkele andere landen hebben al positief gereageerd en waarschijnlijk zullen meer landen dat doen.

Clinton

Het onderwerp komt donderdag ter sprake tijdens een informele bijeenkomst in Brussel van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen. Ook de nieuwe Amerikaanse minister Hillary Clinton is daar aanwezig.

Nederland heeft op dit moment ongeveer 1650 militairen in Afghanistan in het kader van de ISAF-missie, waarvan 1400 in Uruzgan. Eind 2010 trekt Nederland zijn militairen uit Uruzgan terug.

De NAVO-ministers zullen donderdag waarschijnlijk besluiten om de verhouding van het bondgenootschap met Rusland te normaliseren.

Die kwam onder druk te staan door de Russische inval in Georgië vorige zomer.

Obama

Volgens ingewijden is een wat ontspannener houding ten opzichte van Moskou gemakkelijker geworden sinds het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama.

Zijn regering hanteert ''een andere toon'' in het buitenlands beleid.

Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden volgende week een bezoek brengt aan de NAVO in Brussel.