ZAANDAM - De brandweer laat de brand in winkelcentrum De Bloemhof in Zaandam gecontroleerd uitbranden. Hoeveel winkels er zijn uitgebrand kon locoburgemeester Harm Jan Egberts woensdagavond tijdens een persconferentie niet zeggen.

Negen mensen zijn bij de brand gewond geraakt. Acht van hen, onder wie drie kinderen, hadden ademhalingsproblemen. Een man is met rugletsel opgenomen in het ziekenhuis.

De bewoners van de 24 bovengelegen appartementen, een naastgelegen torenflat en veertig omliggende woningen zijn geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 260 omwonenden.

Zij worden opgevangen in een school. Bewoners die de nacht niet bij familie of vrienden kunnen doorbrengen, worden ondergebracht in hotels en sportcentra.

Tapijtwinkel

De brand brak woensdagmiddag rond kwart voor vijf uit in een tapijtwinkel en verspreidde zich razendsnel. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

De brandweer rukt met groot materieel uit. Daarnaast staan er diverse ambulances klaar en vliegt er een politiehelikopter boven de buurt om de brand in de gaten te houden.

Onrust

De brand zorgt voor grote onrust in de buurt rondom het winkelcentrum. Het Noordhollands Dagblad meldt dat de politie grote moeite heeft met alle nieuwsgierigen die op de brand afkomen. Ook zouden agenten zijn bekogeld met stenen door jongeren in de buurt.

Een groot gedeelte van de buurt heeft sinds woensdagmiddag geen stroom.

"Ik mocht vanmiddag niet eens naar mijn huis", vertelt een bewoner, die vlakbij het winkelcentrum woont. "Het is echt vreselijk. Vooral voor de mensen die erboven wonen. Die zijn alles kwijt."

Grote brand in Zaandam