AMSTERDAM - De vliegramp bij Schiphol, vandaag een week geleden, is mogelijk veroorzaakt doordat de piloten niet tijdig op een technisch probleem reageerden.

Dat zei voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) Pieter van Vollenhoven bij de presentatie van een tussenrapportage in Den Haag.

Volgens Van Vollenhoven was er een probleem met een van de hoogtemeters. De automatische piloot dacht dat het toestel zich een stuk lager bevond dan werkelijk het geval was en reageerde hierop door minder vermogen te geven.

Hoogtemeter

"De linker hoogtemeter schoot bij een hoogte van 1950 voet ineens naar een hoogte van -8 voet ", aldus Van Vollenhoven. "Dit werd door de piloten wel gesignaleerd, maar niet als probleem beschouwd."

Hierdoor bleef het toestel snelheid minderen tot de minimale vliegsnelheid werd bereikt. Toen de piloten weer vol vermogen wilden geven was dit al te laat en stortte het toestel een kilometer voor het begin van de landingsbaan neer.

Slecht zicht

Van Vollenhoven kon nog niet zeggen of de bemanning verkeerd heeft gehandeld. ''Ik denk dat de vliegers gewoon niet hebben gezien dat er zich een probleem voordeed.''

Hij schreef dat mede toe aan het slechte zicht. De Polderbaan was pas laat zichtbaar door lage bewolking.

Boeing

Van Vollenhoven waarschuwde vliegtuigfabrikant Boeing. Hij roept op de handleiding van het toestel zo aan te passen dat de automatische piloot moet worden uitgeschakeld als er een probleem is met de hoogtemeter.

Boeing heeft laten weten dat het luchtvaartmaatschappijen die met Boeings 737's vliegen er extra op gaat wijzen dat piloten hun instrumenten scherp in de gaten moeten houden tijdens cruciale delen van de vlucht.

Uit de zwarte doos van het neergestorte toestel blijkt dat het toestel van Turkish Airlines in de acht voorafgaande vluchten tweemaal eerder problemen had met de hoogtemeter. Het is nog niet duidelijk op welke specifieke vluchten dat was.

Onderzoek

De Onderzoeksraad deed afgelopen week onderzoek naar de vliegcrash bij Schiphol. Onder andere de gegevens van de zwarte doos en de Cockpit Voice Recorder (CVR) werden geanalyseerd.

Het ongeval kostte vier Amerikaanse en vijf Turkse inzittenden het leven. Tientallen passagiers raakten gewond en liggen nog in het ziekenhuis. Een persoon verkeert nog in kritieke toestand.

De wrakstukken van het verongelukte toestel worden deze week geborgen.

Vliegramp Schiphol