DEN HAAG - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vaardigt een arrestatiebevel uit tegen de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De rechters van het strafhof hebben dit woensdag laten weten. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo vroeg vorig jaar juli om het aanhoudingsbevel.

Het arrestatiebevel tegen de Sudanese president Omar al-Bashir is een duidelijke waarschuwing aan alle landen van de wereld dat niemand boven de wet staat. Dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Beschuldigingen

President al-Bashir heeft als president het bevel over de strijdkrachten en is daarmee verantwoordelijk voor onder meer moord, deportatie, verdrijving, marteling, verkrachting en doelbewuste aanvallen op burgerdoelen in Darfur.

ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo beschuldigde president Omar al-Bashir van Sudan in juli 2008 van genocide (volkenmoord), met als slachtoffers drie zwarte bevolkingsgroepen in Darfur, de Fur, de Masalit en de Zaghawa. De rechters gingen daar in hun woensdag uitgevaardigde arrestatiebevel niet in mee.

Onvoldoende bewijs

Volgens de Kamer van Vooronderzoek is er onvoldoende bewijs om aan te nemen dat Bashir de intentie had een bevolkingsgroep geheel of gedeeltelijk uit te roeien. Dit is de definitie uit de Genocideconventie die na de Tweede Wereldoorlog werd aangenomen, met de Holocaust op miljoenen Joden nog vers in het geheugen.

Hitler had de zelfverklaarde intentie om Europa 'Jodenvrij' te maken en dit 'ras' in dit werelddeel uit te roeien. Zonder zo'n ''specifieke intentie'' is er volgens de wet geen sprake van genocide (volkenmoord).

Volgens de rechters is er onvoldoende bewijs om aan te nemen dat Bashir de intentie had de drie zwarte bevolkingsgroepen uit te roeien. Als Moreno met meer bewijs komt, kunnen de rechters op hun besluit terugkomen.

Demonstraties

Duizenden demonstranten zijn de straat opgegaan in de Sudanese hoofdstad Khartoum om te protesteren tegen het arrestatiebevel.

Er ging een waarschuwing uit op de staatsradio tegen mensen die het strafhof steunen. "Het leger zal iedereen aanpakken die samenwerkt met het ICC en het strafhof gebruikt als een internationaal platform voor politieke chantage en voor het destabiliseren van het land.''

Reacties

Een adviseur van de Sudanese president heeft het arrestatiebevel een  "neokoloniaal plan" genoemd op de Sudanese staatstelevisie. "Ze willen niet dat Sudan een stabiel land wordt'', verklaarde Mustafa Osman Ismail.

De minister van Justitie in Sudan, Abdel Basit Sabdarat, benadrukte op de Arabische nieuwszender al-Jazeera nogmaals dat Khartoum er niet over peinst Bashir uit te leveren. "Ze hebben geen jurisdictie, het is een politiek besluit'', zei hij.

Een van de belangrijkste rebellengroepen in Dardur is positief: "We zien dit als een grote dag voor de bevolking van Sudan en Darfur.''

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde positief. "Degenen die wreedheden hebben begaan, moeten daarvoor terechtstaan.''

Moreno

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Strafhof  vertrouwt erop dat Bashir uiteindelijk voor de rechter in Den Haag gaat verschijnen.

Milosevic en Taylor werden al eerder berecht in Den Haag. Moreno weet niet hoelang het in het geval van Bashir zal duren, "twee maanden of twee jaar''.

"De regering van Sudan is volgens internationaal recht verplicht het arrestatiebevel op haar grondgebied ten uitvoer te leggen'', aldus Moreno. "Als zij dat niet doet, zal de VN-Veiligheidsraad voor medewerking moeten zorgen.''

Herdenking

In Den Haag stonden ruim vijftig mensen met spandoeken en rode rozen voor het Internationaal Strafhof. Zij zijn juist blij met het arrestatiebevel.

In Brussel stonden acht mensen met spandoeken. Volgens de organisatie zijn ook in Londen en Rome mensen de straat opgegaan om de slachtoffers te herdenken.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde positief. "Degenen die wreedheden hebben begaan, moeten daarvoor terechtstaan.''