GRONINGEN - Burgemeester Wallage van Groningen wil een landelijk politiek debat over het aanbieden van alcohol in cafés tegen bodemprijzen. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag bekendgemaakt.

De oproep van de burgervader is ingegeven door een actie van drie Groningse cafés die studenten voor 15 euro een avond lang ongelimiteerd alcohol lieten drinken. Gemeentelijke juristen onderzoeken op dit moment of een verbod op dit soort acties via de horecavergunning is af te dwingen.

Kortingsacties

"Kortingsacties lokken overmatig drankgebruik uit," stelt Wallage. Het ontbreekt gemeenten op dit moment aan mogelijkheden om de verkoop van goedkope drank te verbieden, signaleert hij. De PvdA-er wil daarom de landelijke politiek inschakelen om via wetgeving de horeca te beletten met drankprijzen te stunten. Probleem is echter dat de verantwoordelijkheid voor het prijsbeleid van cafés nu nog helemaal bij de ondernemer zelf ligt.

De kortingsacties van de drie cafés druisen in alle opzichten in tegen het convenant dat de gemeente Groningen en Rijksuniversiteit Groningen (RuG) een paar jaar terug met introductiecommissies en de Groninger horeca hebben afgesloten. In het convenant werd opgeroepen tot matiging van het drankgebruik tijdens introductieweken van de studenten op de universiteit. Hiertoe werd besloten, nadat in 1997 tijdens de ontgroening bij het Groninger studentencorps Vindicat een dode en een paar gewonden waren gevallen.

Zieltjes winnen

Volgens voorzitter D. Uges van de Adviescommissie Introductietijden (ACI) is het op deze manier "slechts een kwestie van aftellen naar de volgende excessen. We hameren er nu al vijf jaar met veel succes op alcohol minstens even duur aan te bieden als sapjes of cola. Maar blijkbaar is het voor die paar kroegen belangrijker weer een paar zieltjes te winnen."