SYDNEY - De verwoestende bosbranden die Australië wekenlang teisterden zijn vrijwel allemaal gedoofd. Duizenden mensen die hun woongebieden waren ontvlucht, mogen weer terugkeren van de autoriteiten, meldden Australische media woensdag.

''We zien een zeer helder licht aan het einde van de tunnel'', zei het hoofd van de rampendienst in de staat Victoria. De ommekeer kwam nadat er eindelijk regen was gevallen in het kurkdroge zuiden van het land.

De brandweer heeft zijn operaties drastisch teruggeschroefd en buitenlandse spuitgasten zijn naar huis gestuurd.

Doden

Door de bosbranden in de deelstaat Victoria vielen zeker 210 doden. Men verwacht dat dit aantal nog zal toenemen wanneer het forensisch onderzoek eenmaal is afgerond.

Er zal nog ongeveer drie weken naar lichamen worden gezocht. Duizenden woningen gingen in vlammen op.

Herstel

Nu het einde van de directe hulpoperaties in zicht is, breekt volgens het ministerie van Welzijn een fase aan van verdergaand herstel.

De overheid heeft aangekondigd dat mensen die door de branden dakloos zijn geworden voor de duur van 18 maanden een onderkomen zullen krijgen. Ook zullen zij een vergoeding krijgen uit een herstelfonds van 200 miljoen Australische dollar (ruim 100 miljoen euro).

Huur

De premier van Victoria, John Brumby, gaf aan dat de getroffenen de eerste 12 weken geen huur hoeven te betalen voor de tijdelijke accommodatie.

Het betalen van een bescheiden huur zal volgens Brumby ''ongelijkheden tussen groepen en families voorkomen en zal de families niet in moeilijkheden brengen''.

Oppositiekopstuk Andrew McIntosh vindt juist dat de meest kwetsbare slachtoffers van de branden überhaupt geen huur moeten betalen.

Geen regen

De bosbranden werden veroorzaakt doordat het de afgelopen dertien jaar nauwelijks heeft geregend in het zuidoosten van Australië.

Gedurende de eerste twee maanden van dit jaar viel in de stad Melbourne minder dan 4 millimeter regen. In Nederland duurt het tijdens een normale regenbui ongeveer een half uur om die hoeveelheid te bereiken, aldus het KNMI.