AMSTERDAM – De ouders van jongeren onder de twaalf jaar moeten hard worden aangepakt als zij weigeren hun kind in het gareel te houden.

Dat zegt CDA-Kamerlid Coskun Çörüz tegenover NU.nl.

Çörüz wil onder meer voorwaarden verbinden aan de kinderbijslag. “Deze overheidsbijdrage komt vaak niet ten goede aan het kind, maar aan drank en drugs."

Zo wil de CDA-parlementariër lastpakken van 12 jaar of jonger een thuisblijfplicht met voorwaardelijke ondertoezichtstelling (OTS) geven.

Te zwaar

"Sommige gevallen zijn te zwaar voor vrijwillige hulpverlening, maar te licht voor gedwongen opvoedingsondersteuning", verklaart Çörüz.

Met deze optie is het mogelijk de ouders alsnog verplichte opvoedingsondersteuning te geven, zodra het kind weer in de fout gaat.

Als derde maatregel wil het CDA-Kamerlid de ouders laten betalen voor het thuisbrengen van de 12-minners door de politie.

Vroege diagnose

Volgens de CDA'er is het ontsporen van veel jongeren te voorkomen door een vroege diagnose van de problemen.

"Er wordt nu met die jongeren teveel geleurd tussen instellingen. Met name veel allochtonen hebben psychische problemen, maar is onduidelijk wat er precies met ze aan de hand is. Voor je het weet zijn ze twaalf en crimineel."

Woensdag vergadert de Tweede Kamer met staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak over de problemen met jonge criminelen.