
Enquêtecommissie wil hardere aanpak bouwfraude
Aanleiding voor hun angst is het onderzoek dat onlangs is gestart naar een bouwbedrijf en een aantal ambtenaren in Limburg. Zij worden verdacht van prijsafspraken en corruptie.
De enquêtecommissie bouwfraude onderzocht in 2002 de misstanden in de bouw en kwam tot de conclusie dat vrijwel de hele sector zich schuldig maakte aan fraude. Maatregelen werden genomen om dit te voorkomen.
Kalbfleisch
Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), mede belast met het onderzoek in de bouw, liet onlangs weten dat hij aanwijzingen heeft dat kartels in de bouwwereld nog altijd bestaan, ook buiten Limburg.
Jan de Wit (SP), die in de commissie Bouwfraude zat: "Ondanks alle maatregelen zie je dat het probleem in alle omvang terug is." Commissievoorzitter Marijke Vos (GroenLinks) merkt dat "de bouwsector nog steeds erg kwetsbaar is".
CDA
Daarnaast zijn ook commissieleden Jan ten Hoopen (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) verontrust over het nieuwe geval van bouwfraude en de opmerking van Kalbfleisch.
Ten Hoopen pleit voor afschrikwekkende strafmaatregelen tegen frauderende bestuurders. “Ze moeten niet alleen uit hun ambt gezet worden, maar ook zware gevangenisstraffen krijgen”, aldus de CDA-parlementariër.
Aangepakt
Marijke Vos, tegenwoordig wethouder in Amsterdam, is het grotendeels met Ten Hoopen eens. “Die bestuurders moeten worden aangepakt. We hebben de strafrechtelijke vervolging als commissie al aangezwengeld, maar dit verdient nog meer aandacht.”
De Wit: "Als het echt moet wil ik verregaande speciale opsporingsmethoden om fraudeurs te pakken. Vergelijkbaar met de IRT in de jaren negentig." De SP'er sluit zelfs een nieuwe enquêtecommissie niet uit.
Aanbestedingen
Ook wil het SP-Kamerlid de kennis van aanbestedingen bij ambtenaren vergroten. "Veel gemeenteambtenaren hadden en hebben geen idee hoe ze een aanbesteding moeten beoordelen."
"Zodra ze dat wel kunnen, is het voor hen mogelijk door prijsafspraken besmette aanbestedingen te filteren."
Pessimistisch
De vier commissieleden zijn pessimistisch over het definitief uitbannen van illegale prijsafspraken en corrupte ambtenaren. Van der Staaij: "Met een stevige bestrijding kan heel wat worden bereikt, maar een brandschone bouwwereld is nooit de illusie geweest."
Ook volgens Jan de Wit is bouwfraude "niet uit te roeien", maar is de enquête desondanks niet voor niets geweest.