KEULEN - De reddingsdiensten zoeken in het dinsdag ingestorte complex in Keulen niet naar twee vermiste mensen, maar naar vier personen. Het gaat om twee mensen in een ingestort gebouw en twee mensen die in een auto zaten die onder het puin werd bedolven.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Keulen woensdagochtend gezegd. Een zegsman van de brandweer in de Duitse stad sloot op de regionale omroep WDR een snelle redding van de vermiste personen uit.

Het instortingsgevaar van de omliggende gebouwen is nog te groot. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn ze gestut. Bovendien is een tientallen meters diepe bouwput volgestort met beton.

Het stadsarchief van Keulen bezweek dinsdag, mogelijk als gevolg van de aanleg van een metrolijn. Enkele naastgelegen panden stortten ook in.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam houdt de ontwikkelingen rond het ingestorte complex in Keulen goed in de gaten. Het gebouw stortte namelijk mogelijk in door de aanleg van een nieuwe metro.

Amsterdam bouwt momenteel de Noord-Zuidlijn, waardoor eerder al gebouwen enkele centimeters verzakten.

Een gemeentewoordvoerder liet woensdag weten dat het stadsbestuur het projectbureau Noord-Zuidlijn heeft gevraagd contact te onderhouden met de collega's in Keulen. "Het is voor ons wel belangrijk om te weten wat er speelt, dat houden we in de gaten.''

De zegsman wees erop dat nog niet duidelijk is wat er precies is gebeurd in Keulen. "Maar daar waar het een relatie heeft met de metro, daar waar we er lessen uit kunnen trekken, zullen we dat zeker doen.''

Overigens heeft het Amsterdamse projectbureau Noord-Zuidlijn al langer contact met Keulen en andere steden waar soortgelijke projecten lopen. Doel daarvan is onder meer op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de sector.